HISTORIA

Från Sibiriens kyla till
kerleken i högbo

Dela dina planer:
Brukets historia Högbo

En historisk plats – Högbos spännande historia

Högbo Bruk är en historisk plats som har betytt mycket för Sandviken och Sveriges exportindustri. Här lades grunderna till det som skulle komma att bli en av Sveriges största exportvaror, nämligen det svenska stålet. Fadern till det högkvalitativa stålet hette Göran Fredrik Göransson.

Göransson vidareutvecklade och effektiviserade bessemermetoden så att den kunde industrialiseras. Högbo har sedan dess sakta förvandlats från att vara en bruksplats till att bli en plats för friluftsliv, kulturhistoria och rekreation. Det råder kort och gott en ny bruksmentalitet på Högbo. Men historien sitter kvar, speciellt i två ståtliga herrgårdar. Den äldsta av herrgårdarna har anor tillbaka till 1700-talet och till en brukspatron vid namn Hans Hierta.

Den nya herrgården byggdes ca 200 år senare på 1920-talet av bruksdisponent Tord Magnusson. Magnusson var en akademiker som arbetade sig upp från att vara ingenjör till att bli verkställande direktör på Sandviken Jernverk AB. Och Tords hjärta måste verkligen ha slagit för järn och stål, för 1879 gifte han sig nämligen med Elisabeth Maria Göransson, dotter till Göran Fredrik Göransson.

För att sluta cirkeln köpte Tord Magnusson Högbo Bruk 1913 och flyttade in i den nybyggda herrgården med sin familj år 1920. Nu har det blivit dags att återinta herrgårdarna och låta dem berätta Högbos unika historia.

Välkommen till en levande historia!